Formula | Description |
---|---|

Distance = Speed × Time | The formula to calculate distance when speed and time are given. |

Speed = Distance / Time | The formula to calculate speed when distance and time are given. |

Time = Distance / Speed | The formula to calculate time when distance and speed are given. |

Question 1

A car travels a distance of 240 km in 4 hours. What is its average speed?

Solution: Average speed = Total distance / Total time

Average speed = 240 km / 4 hours = 60 km/h

Requested by: Arsh

Question 2

A train covers a distance of 480 km in 6 hours. What is its speed?

Solution: Speed = Distance / Time

Speed = 480 km / 6 hours = 80 km/h

Requested by: Arsh

Question 3

A cyclist covers a distance of 30 km in 2 hours. What is the average speed?

Solution: Average speed = Total distance / Total time

Average speed = 30 km / 2 hours = 15 km/h

Requested by: Arsh

Question 4

A bus travels at a speed of 60 km/h for 3 hours. What distance does it cover?

Solution: Distance = Speed × Time

Distance = 60 km/h × 3 hours = 180 km

Requested by: Hallar

Question 5

A car travels a distance of 120 km at a speed of 40 km/h. How long does it take?

Solution: Time = Distance / Speed

Time = 120 km / 40 km/h = 3 hours

Requested by: Hallar

Question 6

A person walks at a speed of 6 km/h for 4 hours. How far does the person walk?

Solution: Distance = Speed × Time

Distance = 6 km/h × 4 hours = 24 km

Requested by: Hallar

Question 7

A train travels at a speed of 80 km/h for 2.5 hours. What distance does it cover?

Solution: Distance = Speed × Time

Distance = 80 km/h × 2.5 hours = 200 km

Requested by: Khalil

Question 8

A cyclist covers a distance of 50 km in 2.5 hours. What is the average speed?

Solution: Average speed = Total distance / Total time

Average speed = 50 km / 2.5 hours = 20 km/h

Requested by: Khalil

Question 9

A car travels at a speed of 90 km/h for 6 hours. How far does it travel?

Solution: Distance = Speed × Time

Distance = 90 km/h × 6 hours = 540 km

Requested by: Khalil

Question 10

A runner completes a marathon of 42.195 km in 3 hours and 30 minutes. What is the average speed?

Solution: Convert 3 hours and 30 minutes to hours: 3 hours + 30 minutes/60 = 3.5 hours

Average speed = Total distance / Total time

Average speed = 42.195 km / 3.5 hours ≈ 12.056 km/h

Requested by: Khalil

Question 11

A car travels at a speed of 60 km/h for 2 hours. What distance does it cover?

Solution: Distance = Speed × Time

Distance = 60 km/h × 2 hours = 120 km

Requested by: Azad

Question 12

A cyclist covers a distance of 80 km in 5 hours. What is the average speed?

Solution: Average speed = Total distance / Total time

Average speed = 80 km / 5 hours = 16 km/h

Requested by: Azad

Question 13

A bus travels a distance of 360 km at a speed of 90 km/h. How long does it take?

Solution: Time = Distance / Speed

Time = 360 km / 90 km/h = 4 hours

Requested by: Azad

Question 14

A person walks at an average speed of 5 km/h for 3 hours. How far does the person walk?

Solution: Distance = Speed × Time

Distance = 5 km/h × 3 hours = 15 km

Requested by: Azad

Question 15

A car travels at a speed of 50 km/h for the first half of the distance and then increases its speed to 100 km/h for the second half. What is the average speed for the entire journey?

Solution: Since the distances for both halves are the same, the average speed is simply the harmonic mean of the two speeds:

Average speed = (2 * Speed1 * Speed2) / (Speed1 + Speed2)

Average speed = (2 * 50 km/h * 100 km/h) / (50 km/h + 100 km/h)

Average speed = 66.67 km/h

Requested by: Mazhar

Question 16

A train travels from Station A to Station B at a speed of 60 km/h. On the return journey from Station B to Station A, it encounters some delay and reduces its speed to 40 km/h. If the total time taken for the round trip is 10 hours, what is the distance between the two stations?

Solution: Let the distance between the two stations be D km.

Time taken for the forward journey = D / 60 hours

Time taken for the return journey = D / 40 hours

Total time taken = D / 60 + D / 40 = 10 hours

Solving for D, we find D = 120 km

Requested by: Ali

Question 17

A person covers a certain distance at a speed of 5 km/h. If the speed is doubled, how much faster can the person cover the same distance?

Solution: Speed doubles from 5 km/h to 10 km/h.

The increase in speed is 10 km/h – 5 km/h = 5 km/h.

The person can cover the same distance 5 km/h faster.

Requested by: Raza

Question 18

Two cars start from the same point and travel towards each other. Car A travels at a speed of 60 km/h, while Car B travels at a speed of 40 km/h. If the distance between them is 400 km, how long will it take for them to meet?

Solution: The combined speed of the two cars is 60 km/h + 40 km/h = 100 km/h.

Time taken = Distance / Speed

Time taken = 400 km / 100 km/h = 4 hours

Requested by: Raza

Question 19

A boat can travel at a speed of 20 km/h in still water. It takes 4 hours to travel upstream against a current and 3 hours to travel downstream with the current between two points. What is the speed of the current?

Solution: Let the speed of the current be x km/h.

Upstream speed = Boat speed – Current speed = 20 km/h – x km/h

Downstream speed = Boat speed + Current speed = 20 km/h + x km/h

Distance = Speed × Time

Distance upstream = (20 km/h – x km/h) × 4 hours

Distance downstream = (20 km/h + x km/h) × 3 hours

Equating the two distances: (20 – x) × 4 = (20 + x) × 3

Solving for x, we find x = 5 km/h

Therefore, the speed of the current is 5 km/h.

Requested by: Ismail

Question 20

A train travels at a speed of 80 km/h for the first half of the distance and then reduces its speed to 60 km/h for the second half. If the total time taken for the journey is 6 hours, what is the average speed?

Solution: Since the distances for both halves are the same, the average speed is simply the harmonic mean of the two speeds:

Average speed = (2 * Speed1 * Speed2) / (Speed1 + Speed2)

Average speed = (2 * 80 km/h * 60 km/h) / (80 km/h + 60 km/h)

Average speed = 68.57 km/h

Requested by: Azad

Question 21

A cyclist covers a distance of 15 km at a speed of 10 km/h. However, due to a flat tire, the cyclist has to walk back at a speed of 5 km/h. What is the average speed for the entire journey?

Solution: The total time taken for the journey can be calculated as:

Time taken for cycling = Distance / Speed = 15 km / 10 km/h = 1.5 hours

Time taken for walking = Distance / Speed = 15 km / 5 km/h = 3 hours

Total time taken = 1.5 hours + 3 hours = 4.5 hours

Average speed = Total distance / Total time = 30 km / 4.5 hours ≈ 6.67 km/h

Requested by: Unknown

Question 22

A car travels a distance of 180 km at a certain speed. If the speed is increased by 20 km/h, the same distance can be covered in 2 hours less. Find the original speed of the car.

Solution: Let the original speed of the car be x km/h.

Time taken at original speed = Distance / Speed = 180 km / x km/h = 180/x hours

Time taken at increased speed = Distance / Speed = 180 km / (x + 20) km/h = 180/(x + 20) hours

According to the given condition, the difference in time is 2 hours:

180/x – 180/(x + 20) = 2

Solving this equation will give the value of x, the original speed of the car.

Requested by: Unknown

Question 23

A boat can travel a certain distance downstream in 4 hours. The return journey against the current takes 6 hours. If the speed of the boat in still water is 10 km/h, what is the speed of the current?

Solution: Let the speed of the current be x km/h.

Downstream speed = Boat speed + Current speed = 10 km/h + x km/h

Upstream speed = Boat speed – Current speed = 10 km/h – x km/h

Distance downstream = Speed × Time = (10 km/h + x km/h) × 4 hours

Distance upstream = Speed × Time = (10 km/h – x km/h) × 6 hours

Equate the two distances and solve for x to find the speed of the current.

Requested by: Atique

Question 24

A person walks at a speed of 5 km/h for the first 2 hours, then increases the speed to 7 km/h for the next 3 hours. What is the average speed for the entire journey?

Solution: To find the average speed, we need to calculate the total distance and the total time.

Distance covered in the first 2 hours = Speed × Time = 5 km/h × 2 hours = 10 km

Distance covered in the next 3 hours = Speed × Time = 7 km/h × 3 hours = 21 km

Total distance = 10 km + 21 km = 31 km

Total time = 2 hours + 3 hours = 5 hours

Average speed = Total distance / Total time = 31 km / 5 hours = 6.2 km/h

Requested by: Zain